Parameters – dosering (4:43)
![een refractometer en brewchart](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2017/03/IMG_3485-scaled-1-1024x768.jpg)
Doorlooptijd te kort? Dan kan je de dosering verhogen. Te lang? Verlaag gerust. Het heeft wel effect op de smaken en body.
Espressobeoordeling – doorlooptijd
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/perfecte-espresso-1024x684.jpg)
De doorlooptijd bepaalt in grote lijnen de smaak van de espresso. Te kort: te zuurbitter. Te lang: te zilt-bitter. Goed= zoet!
Espressobeoordeling – crema
Espressobeoordeling – introductie
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/perfecte-espresso-1024x684.jpg)
Espressohandelingen – conclusie
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/PHOTO-2020-02-02-14-40-10-819x1024.jpg)
Espressohandelingen – doseren
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/PHOTO-2020-02-02-14-40-10-819x1024.jpg)
Een te hoge dosering kan ervoor zorgen dat je je filterdrager niet in het espressoapparaat krijgt, een te lage dosering geeft juist onhygiënische toestanden. Doseer juist voor perfect resultaat.
Espressohandelingen – hele routine
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/PHOTO-2020-02-02-14-40-10-819x1024.jpg)
De handelingen voor het bereiden van de espresso zijn het liefst niet langer dan 3 minuten. Na de juiste routine presenteer je een overheerlijke espresso die voldoet aan de juiste maatvoering van 15-25 gram en met een doorlooptijd van 20-30 seconden.