Parameters – dosering (4:43)
![een refractometer en brewchart](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2017/03/IMG_3485-scaled-1-1024x768.jpg)
Doorlooptijd te kort? Dan kan je de dosering verhogen. Te lang? Verlaag gerust. Het heeft wel effect op de smaken en body.
Espressobeoordeling – puck
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/perfecte-espresso-1024x684.jpg)
De koffie die je na het bereiden uitklopt heet een puck. Het is namelijk net een ijshockey- puck.
Espressobeoordeling – doorlooptijd
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/perfecte-espresso-1024x684.jpg)
De doorlooptijd bepaalt in grote lijnen de smaak van de espresso. Te kort: te zuurbitter. Te lang: te zilt-bitter. Goed= zoet!
Melkhandelingen – dosering
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/Kannen-aan-muur-Grebbeberglaan-scaled-1-1024x683.jpg)
Te weinig melk wordt te snel heet en geeft grote bellen, te veel melk blijft koud en geeft teveel schuim. De juiste dosering zorgt voor perfectie.
Espressohandelingen – conclusie
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/PHOTO-2020-02-02-14-40-10-819x1024.jpg)
Espressohandelingen – tamproutine
![](https://koffieschool.nl/wp-content/uploads/2020/06/PHOTO-2020-02-02-14-40-10-819x1024.jpg)
Door deze tamproutine op de juiste manier uit te voeren tamp je gelijk en ergonomisch.