Espressobeoordeling – aroma
Een zure koffie smaakt zo zuur als… azijn, fruit, metaal, etc. Waar de drank naar smaakt noemen we aroma’s.
Espressobeoordeling – body
Hoe stevig is je koffie? Voel je veel of weinig plakkerigheid? Dit noemen we body en onderscheiden we als light, medium, full.
Espressobeoordeling – puck
De koffie die je na het bereiden uitklopt heet een puck. Het is namelijk net een ijshockey- puck.
Espressobeoordeling – doorlooptijd
De doorlooptijd bepaalt in grote lijnen de smaak van de espresso. Te kort: te zuurbitter. Te lang: te zilt-bitter. Goed= zoet!
Espressobeoordeling – crema
Espressobeoordeling – introductie
Melkhandelingen – schenken
Wil je dunne melk? Schenk een lange dunne straal. Dik schuim? Houd de kan dan dichtbij de kop en schenk een dikke straal. Kijk maar mee!
Melkhandelingen – walsen
Het nabootsen van een kolk door de melkkan op de juiste manier heen en weer te bewegen noemen we walsen. Leer hier hoe je dat doet.
Melkhandelingen – schuimen
Het schuimen van de melk wordt ook wel stretchen genoemd: je rekt de eiwitten in de melk uit waardoor je de juiste hoeveelheid schuim in de kan krijgt.
Melkhandelingen – dosering
Te weinig melk wordt te snel heet en geeft grote bellen, te veel melk blijft koud en geeft teveel schuim. De juiste dosering zorgt voor perfectie.