Espressobeoordeling – aroma
Een zure koffie smaakt zo zuur als… azijn, fruit, metaal, etc. Waar de drank naar smaakt noemen we aroma’s.
Espressobeoordeling – body
Hoe stevig is je koffie? Voel je veel of weinig plakkerigheid? Dit noemen we body en onderscheiden we als light, medium, full.
Espressobeoordeling – puck
De koffie die je na het bereiden uitklopt heet een puck. Het is namelijk net een ijshockey- puck.
Espressobeoordeling – doorlooptijd
De doorlooptijd bepaalt in grote lijnen de smaak van de espresso. Te kort: te zuurbitter. Te lang: te zilt-bitter. Goed= zoet!
Espressobeoordeling – introductie
Melkhandelingen – schenken
Wil je dunne melk? Schenk een lange dunne straal. Dik schuim? Houd de kan dan dichtbij de kop en schenk een dikke straal. Kijk maar mee!
Melkhandelingen – schuimen
Het schuimen van de melk wordt ook wel stretchen genoemd: je rekt de eiwitten in de melk uit waardoor je de juiste hoeveelheid schuim in de kan krijgt.
Espressohandelingen – conclusie
Espressohandelingen – tamproutine
Door deze tamproutine op de juiste manier uit te voeren tamp je gelijk en ergonomisch.
Espressohandelingen – levelen
Levelen is alle koffie in de filterdrager op 1 niveau brengen waardoor het water gelijkmatig door de koffie kan stromen en er een heerlijke extractie kan ontstaan.