Robusta koffie

9 October 2019 Joost Leopold
Op veel koffiezakken staat vermeld: 100% arabica. Alsof de toevoeging “100%” de koffie meer waarde geeft. Eigenlijk zou de vermelding Arabica al voldoende moeten zijn. Maar het schijnt zo te zijn dat er in industriële koffie 10% robusta mag zitten terwijl het toch arabica mag heten.
De toevoeging “100%” geeft mij het idee dat er iets mis is met de robusta.

In de geschiedenis van koffie, die slechts zo’n 1500 jaar oud is, kennen we pas 120 jaar de robusta-variëteit. Ondanks zijn achterstand van meer dan een millennium heeft de koffievariëteit flink in populariteit gewonnen. Robusta heeft veel eigenschappen waar menig koffieliefhebber gek op is: stevige crema, romig mondgevoel, zoete aanhef en een flinke dosis cafeïne. Het is dan ook niet voor niets dat deze koffie in veel melanges aanwezig is. Zeker in die blends welke dankbaar gebruikt worden voor latte art.

In de meeste koffiespeciaalzaken verkoopt men arabica dus je moet goed zoeken wanneer je single robusta wil kopen. Het probleem zit ‘m in de smaak. We hebben in de koffiedrank een voorliefde voor balans. Zuur, zoet en bitter. Robusta kan deze balans niet geven. Het bitter zal altijd overheersen: houtig en aards. Gek genoeg merk ik dat ik generaliseer wanneer ik over robusta praat, terwijl ik zie dat arabica een zeer grote diversiteit in smaken kan hebben. Maar net als arabica heeft ook de robusta steeds vaker meer gezichten. Er zijn koffiesoorten bekend die we kennen als specialty robusta. Hoog-verbouwde en met zorg geplukte robusta bessen worden zorgvuldig ontveld en in waterbaden geweekt. Het vruchtvlees weekt af en de schone pit blijft over. Het gevolg is dat er in de smaak minder stevige zoete bitters overheersen maar zachte notige smaak en zelfs grapefruit achtige frisheid. Kenners proefden deze specialty robusta laatst in een koffieproeverij in Utrecht en beleefden smaken als melkchocolade, drop, tabak, boter en specerijen. Een proever herkende zelfs de smaak van pindarotsjes…

Dit belooft wat: ik ben allergisch voor pinda’s maar ik kan nu wel genieten van de smaak hiervan! Misschien moet ik ook wat meer aandacht hebben voor deze boontjes. Voor je het weet zal er een barista de koffiekampioenschappen winnen met robustakoffie en kan je in de koffiespeciaalzaak terecht voor 100% robusta!

Deze column is gepubliceerd in de Misset Horeca.

Wil jij meer leren over de verbouw van arabica en robusta koffie, volg dan de Green Coffee Foundation training.