Is meten weten?

17 February 2017 Joost Leopold

Ken je dit? Je bent enthousiast over iets en wil het graag delen met anderen. In ons vak komen regelmatig de mooiste koffies voorbij en het is altijd leuker er samen van te genieten dan in je eentje. Met de bereiding van koffie is het echter niet altijd zeker is dat de gast eenzelfde ervaring zal hebben als de barista. Als we ons focussen op de technische details in de bereiding zijn er een aantal sleutelaspecten die roet in het eten kunnen gooien: wanneer de water-koffiedosering niet hetzelfde is zal het eindresultaat waterig of te stevig kunnen zijn. Wanneer de temperatuur van de machine fluctueert zullen meer of minder bitters in de koffie komen en zal de balans in de smaak ver te zoeken zijn.

Sinds een paar jaar hebben de ‘new school barista’s’ zichzelf of via trainingen een werkwijze aangeleerd waarin ze voortdurend zoeken naar consistentie. Een manier om consistentie te waarborgen is om te werken met weegschalen, die tot op de tienden van een gram nauwkeurig werken. In de nieuwste espressoapparaten zijn ze ingebouwd en het zal niet lang duren of ze worden ook in koffiemolens ingebouwd. Zo krijgt de barista grip op zo’n veranderlijk product als arabica en zal snelheid in de bereiding gewaarborgd zijn.

Er ligt echter een groot gevaar op de loer: wanneer we constant proberen hetzelfde te bereiden zullen we niet meer openstaan voor ontdekkingen en zal koffie een saai en eentonig product kunnen vormen. Ik pleit er daarom voor om op bepaalde momenten de weegschalen opzij te leggen en het gevoel te laten spreken. Zo zal de gast en zelfs de barista verrast kunnen worden.
Laat de robotisering van de koffiewereld niet plaatsvinden! Wanneer een barista teveel op de apparatuur vertrouwd kan hij lui worden. Er zijn nog 100 andere variabelen in de koffie die de smaak kunnen beïnvloeden.

Mijn advies is daarom om alert te blijven op de smaak van de drank. Want uiteindelijk blijft dát het meest belangrijk. Daar komen de mensen voor terug en vanuit een commercieel oogpunt gesproken zal er door een mooie smaak meer geld onderaan de streep overblijven.

Door: Joost Leopold
Deze column is gepubliceerd in de Misset Horeca