indeling van de espressobar

15 February 2018 Bregje Deben

Het is gelukt! Ik heb de meest perfecte indeling voor een espressobar voor elkaar gekregen. Wanneer studenten hierop mogen werken ervaren ze het beste van het beste.

Het enige waar deze werkplek op scheef gaat is dat het geen weergave van de werkelijkheid is.
In de praktijk is de indeling van een werkplek doorgaans onder de maat en een hele uitdaging voor de barista om mooie koffies aan te kunnen maken.

Wat gaat er vaak mis?
Espressobarren worden vaak ingericht door partijen die nooit achter een espressobar staan.
Een espressoapparaat is in het algemeen een groot en log apparaat op de bar, uitzonderingen daargelaten. Doorgaans staan er twee koffiemolens naast voor espresso en lungo-bereiding. Iemand die vanuit esthetisch oogpunt een bar inricht zorgt ervoor dat het espressoapparaat uit het zicht staat en de twee molens zowel links als rechts staan. Dan is het geheel in balans, zou je denken….

De barista heeft er echter mee te maken dat er zo efficiënt, snel en hygiënisch gewerkt moet worden. Ik adviseer daarom in een lus te werken: van de ene naar de andere kant en weer terug. Dit betekent stomen op de plek waar uitgeserveerd wordt en malen aan de andere kant. Liever 2 molens aan 1 kant dan aan beide kanten 1.

Wanneer je stoomt op de plek waar de koffiemolen staat worden de koffiebonen vochtig en verliezen daarmee hun smaak. Wanneer je koffie maalt op de plek waar de melk stoomt komt er koffiegruis in de melk waardoor de melkdranken vies worden.
Zorg voor voldoende verlichting boven deze plekken, verschillende melkkannen van diverse groottes, koelkast direct onder het stoomgedeelte, afklopbak of lade dicht bij de molen, 1 meter vrije ruimte achter de werkplek zodat de barista zich vrij kan bewegen. Maximaal 90 cm hoog en het geheel moet goed schoon te houden zijn, met de juiste daarvoor bestemde doekjes. Een wasbak of melkkanspoeler op de plek waar gestoomd wordt.

Deze investering in de werkplek betaalt zich op den duur terug!

Ga jij je eigen espressobar beginnen en kan je nog wel wat meer tips gebruiken volg dan onze adviestraining “Mijn eigen Zaak”. Ben je nieuwsgierig naar meer tips volg ons dan op ons Youtubekanaal The Coffee School of bestel het boekje: Water, koffiebonen en melk.