Een gewoon kopje koffie

24 January 2017 Joost Leopold

Aan of achter de bar hoor ik regelmatig de vraag voor “gewone” koffie. Op zo’n moment voel ik een tweestrijd en vraag ik me af wat de gast bedoelt met “gewoon”. Bij een broodjeszaak bestel ik toch ook niet een “gewoon” broodje?
Dus: wat is eigenlijk “gewone koffie”?

Nederland is sinds de VOC filterkoffieland. En vanaf 1970 koopt men de roodmerk in de supermarkt. Voorgemalen en gevacumeerd. Men went aan het drinken van koffie met een vlakke smaak en veel bitters. Geen wonder dat een tikje zout in het filter toegevoegd de koffie beetje drinkbaar maakt. Ook niet gek dat men standaard suiker, room of zelfs boter in de koffie doet.

Moet onder “gewone koffie” dus verstaan worden: een slappe hete en bittere bak leut? Of kan het ook een volle, warme en zoete kop koffie zijn?
Zelf kan ik zo al 5 (!) verschillende manieren verzinnen waarop gewone koffie wordt bereid in de horeca: Als filterkoffie uit een snelfilterapparaat. Als Slow Coffee, langzaam en met aandacht, vers bereid voor de gast. Als caffe lungo: een lang doorgelopen espresso met veel water en weinig espressokoffie. Als caffe Americano: heet water op de espresso. Als long black: enkele of dubbele espresso op heet water. Begint het u al te duizelen? Iedere bereidingswijze geeft een andere smaakbeleving.

Mijn lievelingskoffie: een dubbele long black op een enkele espresso-hoeveelheid water. Liefst gekaraffeerd waardoor de smaken en aroma’s goed vermengen en de drank iets afkoelt tot maximaal 55°C, uitgeserveerd in dunwandig porselein of in een gepoleerd wijnglas. Voor mij is dit heel gewoon maar ik kan me voorstellen dat u er niet aan moet denken dit uit te serveren. Waar u wel aan mag denken is dat iets wat “gewoon” is voor de een misschien niet zo gewoon is als voor de ander…

Door: Joost Leopold
Deze column is gepubliceerd in de Misset Horeca