(H)eerlijke koffie

9 April 2018 Bregje Deben

Als ondernemer wil je toekomstbestendig of duurzaam zijn. Maar hoe toekomstbestendig is koffie? Ik las afgelopen week een artikel uit een Brits wetenschappelijk tijdschrift waarin werd uitgelegd wat er zou gebeuren met de koffieproductie in Ethiopië als er niks gebeurt aan de klimaatsverandering en ontbossing. Hele koffiegebieden zullen veranderen in verdroogde landschappen. En die gebieden die overblijven zullen lagere kwaliteit koffies oogsten.

 Nu ben ik niet zo ideologisch dat ik denk dat we dat nog kunnen stoppen. Maar wat we wel kunnen is samenwerken met de producerende landen zodat zij zich kunnen wapenen tegen de veranderingen in de natuur. 

Wat kan jij als ondernemer doen? Je kan koffie inkopen met een Fair Trade-, Rainforest Alliance/UTZ- en/of Skall (Organic) label. Ik ga hier niet uitleggen wat deze labels inhouden maar de organisaties zetten zich allen, op hun eigen manier, in voor eerlijke handel, verbetering van de sociale omstandigheden van de boeren en uiteraard ook verbetering van milieu en ecologische omstandigheden. 

Dit is natuurlijk fantastisch en ik ben er ook zeker van overtuigd dat het goed is om bij de keuze van je koffie rekening te houden met de herkomst van je product. Niet alleen omdat je er zelf een beter gevoel aan overhoudt maar ook omdat je gast daar steeds meer waarde aan hecht. Wat weer goed is voor je omzet. 

Maar je gast hecht ook waarde aan kwaliteit. En dat is dan weer dat ene puntje waar deze bovenstaande duurzaamheidslabels niet op controleren. Er zijn gelabelde koffies van zowel goede als minder goede kwaliteit. Gek genoeg denken nog heel veel gasten: “Er staat een label op, we betalen er meer voor dus het zal wel goede kwaliteit zijn”. Dit is een misvatting. Helaas zijn er nog maar weinig labels die daadwerkelijk de kwaliteit van de koffie aangeven. Eén daarvan is de Cup of Excellence. De koffie die dat keurmerk draagt mag zich, gedurende één jaar, met recht hoge kwaliteitskoffie noemen, gekeurd door een selecte groep koffie fijnproevers.

Dus kies je met je hart kies dan ook met je mond. 

Binnenkort starten we met een training over “Duurzame koffie”. Wil je hier meer over weten neem dan contact met ons op.