Blog-Vlog

Is meten weten?

17 February 2017 Joost Leopold

Ken je dit? Je bent enthousiast over iets en wil het graag delen met anderen. In ons vak komen regelmatig de mooiste koffies voorbij en het is altijd leuker er samen van te genieten dan in je eentje. Met de bereiding van koffie is het echter niet altijd zeker is dat de gast eenzelfde ervaring zal hebben als de barista….

Lees verder

Voor-bereiding

15 February 2017 Joost Leopold

Tijdens de afgelopen derde editie (2016) van het Amsterdam Coffee Festival is gebleken dat er een ware renaissance binnen de bereiding en de beleving van filterkoffie plaatsvindt. Hierbij gaat het niet om de ouderwetse manier van filterkoffie zetten met voorgemalen oude koffie maar de volgende elementen voor het welslagen van deze koffie zijn van belang: je selecteert de beste filterkoffie,…

Lees verder

Sterke Koffie

15 February 2017 Joost Leopold

In de jaren 80 werd Geoff Capes de sterkste man ter wereld. Deze bonk won de ene krachtmeting na de ander. Hij trok vrachtwagens en hief boomstammen boven zijn hoofd. In zijn vrije tijd hield Geoff kanariepietjes. Kleine, tedere, kanariepietjes. Een grotere tegenstrijdigheid was niet denkbaar. Ik moest hieraan denken toen ik een mega-koffiebrander trof die groots uitpakte met specialty…

Lees verder

Kopjes

15 February 2017 Joost Leopold

Rond de feestdagen wenst iedereen elkaar veel warmte toe. Ik ben daar niet zo blij mee. Koffie wordt te vaak te heet gedronken. Want al sinds 1790 leerde Charles Talleyrand ons dat koffie niet alleen ‘zoet als de liefde’ maar ook ‘zo heet als de hel’ moet zijn… Hitte kan een mond niet aan. Hitte geeft een vlakke en bittere…

Lees verder

Een gewoon kopje koffie

24 January 2017 Joost Leopold

Aan of achter de bar hoor ik regelmatig de vraag voor “gewone” koffie. Op zo’n moment voel ik een tweestrijd en vraag ik me af wat de gast bedoelt met “gewoon”. Bij een broodjeszaak bestel ik toch ook niet een “gewoon” broodje? Dus: wat is eigenlijk “gewone koffie”? Nederland is sinds de VOC filterkoffieland. En vanaf 1970 koopt men de…

Lees verder

Keniaans Goud

24 January 2017 Joost Leopold

Ik ben in Kenia, op oorsprongsreis. Ik bezoek koffieplantages en praat met mensen over de stand van de koffie in het land. Koffie is gedoe. Koffie levert te weinig op. Minder dan de gebouwen die je kan neerzetten op dezelfde grond. Voor koffie is geen jongere meer enthousiast te maken. Het geeft vieze handen. Na de Britse overheersing is koffieverbouw…

Lees verder

Water, Koffiebonen & Melk

22 November 2016 Joost Leopold

Na de eerste succesvolle uitgave ‘Oesters, ham & koekjes’, 51 inspiratietips voor de horecaondernemer, is op 15 mei jongstleden tijdens het Amsterdam Coffee Festival de tweede in deze reeks van handzame inspiratieboekjes uitgekomen, namelijk: Water, koffiebonen & melk. Concreet Advies uit Utrecht, uitgever en initiator van deze boekjes, heeft in samenwerking met koffie-expert Joost Leopold (Leopold Koffieschool) dit praktische boekje samengesteld…

Lees verder

Goed water voor je koffie

18 November 2016 Joost Leopold

Een barista vroeg me laatst om water uit mijn osmose-apparaat voor zijn koffieproeverij. Zijn vraag is niet vreemd want als goed geïnformeerde barista verdiep je je tegenwoordig ook in water. Een barista weet niet alleen alles over de samenstelling van de koffie maar ook over de samenstelling van het water- het grootste bestanddeel van de koffie. Ik gebruik geen water…

Lees verder