Blog-Vlog

Leopolderen

1 December 2017 Joost Leopold

In de ziel van een wijnfles bevindt zich vaak het sterkste gedeelte van de wijn. Door de wijn te decanteren ontstaat er een veel totalere smaakbeleving van de drank dan wanneer je de wijn direct uitschenkt. Bij de bereiding van koffie mogen we nóg meer naar de behandeling van wijn kijken dan we al deden. Een bereide kop of kan…

Lees verder

Koffie voor zuurpruimen

1 November 2017 Joost Leopold

U kent koffie wellicht als een bittere drank. Echter: tegenwoordig zijn er veel koffiebars waar de koffie juist heel zuur smaakt. Dit komt niet altijd doordat de koffie slecht gezet is maar doordat de koffie van nature zuur is. Hoe dit komt ga ik uitleggen. Het is zaak om eerst een onderscheid te maken in het soort zuur: prettig of…

Lees verder

Hygiëne

1 October 2017 Joost Leopold

Het belangrijkste lichaamsdeel van de barista is zijn neus. Koffie moet naar koffie ruiken, melk naar melk, dat is duidelijk. Waarom is het dan vaak zo dat de stolp van de koffiemolen, die gemaakt is van kunststof ruikt naar koffie en de metalen melkkan ruikt naar melk? De filterdrager is meestal gemaakt van messing en nogal gevoelig voor koffieaanslag. Met…

Lees verder

Wet van drie

1 September 2017 Joost Leopold

Van de tijd dat ik in de parfumindustrie werkte heb ik nog dure parfums over. Ik bewaar ze in een badkamerkastje. Nu ik in de koffie werk kan ik geen parfum meer dragen. De etherische oliën die verantwoordelijk zijn voor de geur van de parfum hechten zich namelijk direct aan de etherische oliën van de koffie waardoor het aroma niet…

Lees verder

Wat is een barista?

1 August 2017 Joost Leopold

Toen (jaartal) de eerste Nederlandse baristakampioenschappen werden gehouden wist nog vrijwel niemand wat een barista eigenlijk was. Inmiddels zie ik wekelijks vacatures voorbijkomen waarin barista’s gezocht worden. Aan welke profiel zou zo’n barista eigenlijk moeten voldoen? Oftewel: wat is een barista? Mag iedereen die koffiezet zich barista noemen? Feitelijk wel: het is immers geen beschermde beroepsgroep. Eerder een geuzennaam. In…

Lees verder

Ik (ij)s koffie

1 July 2017 Joost Leopold

Het is 33 graden en de klant vraagt massaal om ijskoffie. Gek eigenlijk omdat er ook een contradictie uit spreekt: IJs geeft verkoeling en koffie zorgt voor verwarming wanneer het koud is. De populariteit van ijskoffie is enorm toegenomen. Deze trend is goed opgepikt. De laatste jaren is een verscheidenheid aan verschillende ijskoffies op de markt gekomen. Bij de meeste…

Lees verder

Vacature (Junior) barista trainer

8 June 2017 Bregje Deben

(Junior) Barista Trainer gezocht per 1 september 2017 Voor De Koffieschool zijn wij op zoek naar een barista trainer. Iemand met passie voor- en kennis over koffie. Ben jij ook van mening dat jij de kwaliteit van de koffieketen kan verbeteren als je er meer kennis over hebt en wil jij jouw passie en kennis graag delen met anderen? Heb…

Lees verder

Millenials

1 June 2017 Joost Leopold

Er zijn nieuwe tijden aangebroken voor de koffie in de horeca. Maar de filosoof Nietsche zei het al: Erger dan de dood is de verandering. Wat verklaart dat het niet zo eenvoudig is iets anders aan te nemen/ zien dan wat je gewend bent te doen. De reden van de ommezwaai binnen de koffie is de leeftijd van de gasten….

Lees verder

Klaag graag

1 May 2017 Joost Leopold

In Australië hebben ze het goed begrepen. Iedere kop koffie die niet voldoet aan de norm wordt klakkeloos teruggestuurd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de koffiekwaliteit in het hele continent tot een hoger plan is getild. Nederland heeft een echte klaagcultuur. We klagen over van alles, zelfs over het weer. Waarom wordt er dan zo weinig over de koffie geklaagd?…

Lees verder

zwart | wit denken

1 April 2017 Joost Leopold

In de tijd dat ik voor een koffiebrander werkte hadden we een klant die wel 12 koffiemolens naast het espressoapparaat had staan. Per molen een andere koffiesoort. Zelfs een Kopi Luwak. Welke hij verkocht voor €20,00 per kopje(!). Wat een werk moet het zijn geweest al deze molens iedere dag in te stellen. In het werkveld tref ik doorgaans 1…

Lees verder