Blog-Vlog

Automatenkoffie

3 October 2018 Joost Leopold

Toen ik, we schrijven 1996, in de een van de grotere theaters van de randstad achter de bar stond kon ik de dag goed voor de geest halen dat we van filterkoffie (denk aan grote 20-liter ketels) overgingen op volautomaten. Yes! Ineens was het mogelijk om de gasten echte cappuccino’s voor te schotelen. De koffie bracht ons uit evenwicht. In…

Lees verder

Heet theewater

3 September 2018 Joost Leopold

De cappuccino is verreweg de meest belangrijke drank op de koffiekaart. Een ware hardloper. Niets mag deze drank in de weg zitten. Over het serveren van een onacceptabele cappuccino hoeven we niet eens na te denken. En toch is het maar al te vaak spannend of het goed gaat of niet. In een eerdere column heb ik uit de doeken…

Lees verder

(H)eerlijke koffie

9 April 2018 Bregje Deben

Als ondernemer wil je toekomstbestendig of duurzaam zijn. Maar hoe toekomstbestendig is koffie? Ik las afgelopen week een artikel uit een Brits wetenschappelijk tijdschrift waarin werd uitgelegd wat er zou gebeuren met de koffieproductie in Ethiopië als er niks gebeurt aan de klimaatsverandering en ontbossing. Hele koffiegebieden zullen veranderen in verdroogde landschappen. En die gebieden die overblijven zullen lagere kwaliteit…

Lees verder

Pour a chemex for two

4 April 2018 Bregje Deben

How to pour the Chemex in two cups at the same time Hoe schenk je de chemex zo dat je twee kopjes in één keer kan inschenken. In this film Joost demonstrates how to use you Chemex in order to poor two cups off coffee at the same time. Isn’t that efficient? Follow the SCA Brewing Course and learn how to…

Lees verder

barista arm

2 April 2018 Joost Leopold

In de jaren 90 leerde ik iemand kennen met een tennisarm. Een pijnlijke aandoening door voortdurende gewrichtsbelasting in de arm. Ook whizzkids hebben hier vaak last van, toen iedereen nog met een muis computerde. Je hoort nu weinig meer over RSI (Repetative Strain Injury) maar het is nog van alledag. Veel barista’s kampen met deze aandoening door het tampen, een…

Lees verder

Kartonnen bekers

1 March 2018 Bregje Deben

Al sinds het begin van mijn koffie-carrière heb ik een haat-liefde verhouding met kartonnen bekers. In sommige situaties ben je genoodzaakt deze te gebruiken maar telkens als ik mooie zacht-fruitige koffie moet schenken in een kartonnen beker weet ik dat ik concessies moet doen aan de smaak van de koffie. Frisse smaken worden onderdrukt door het karton, ook al is…

Lees verder

indeling van de espressobar

15 February 2018 Bregje Deben

Het is gelukt! Ik heb de meest perfecte indeling voor een espressobar voor elkaar gekregen. Wanneer studenten hierop mogen werken ervaren ze het beste van het beste. Het enige waar deze werkplek op scheef gaat is dat het geen weergave van de werkelijkheid is. In de praktijk is de indeling van een werkplek doorgaans onder de maat en een hele…

Lees verder

Filmpje – Het geluid van de stoompijp

25 December 2017 Bregje Deben

Hoor hoe het geluid van de stoompijp moet klinken. Wie herkent het niet. Je zit in een cafe te praten met een vriend of vriendin maar je gesprek wordt steeds onderbroken door het gillende geluid. Het komt uit de richting van het espresso-apparaat. Wat is dat toch, wat doet de barista verkeerd? Joost Leopold laat zien hoe het geluid moet…

Lees verder