Blog-Vlog

De Verhalenverteller

19 december 2019 Melanie Pouw

Elk goed verhaal heeft een begin-midden en eind. Als barista ben je verhalenverteller. Niet zomaar iemand die de koffie bereid en serveert. Je vertelt het verhaal van de koffie, zijn herkomst, de smaken en wat je verder erover kwijt wil. De meeste mensen die in de horeca een kop koffie bestellen doen dat niet alleen voor de dagelijkse cafeïne behoefte…

Lees verder

Robusta koffie

9 oktober 2019 Joost Leopold

Op veel koffiezakken staat vermeld: 100% arabica. Alsof de toevoeging “100%” de koffie meer waarde geeft. Eigenlijk zou de vermelding Arabica al voldoende moeten zijn. Maar het schijnt zo te zijn dat er in industriële koffie 10% robusta mag zitten terwijl het toch arabica mag heten. De toevoeging “100%” geeft mij het idee dat er iets mis is met de…

Lees verder

Inrichting van de espressobar – Laat je gasten meekijken

4 september 2019 Bregje Deben

Een van de nieuwste ontwikkelingen van de laatste tijd is de “Modbar”. De letterlijke vertaling is een modulaire bar waarin alles van het espressoapparaat weggewerkt is onder de bar en alles wat nodig is voor de bereiding van de koffie op de bar is gemonteerd. Je ziet dikke en dunne kranen waar koffie stoom of heet water uit komt. Een…

Lees verder

Het Hart van de Koffie

22 mei 2019 Joost Leopold

Je krijgt nooit een tweede kans een eerste indruk te maken. Miljarden op de aarde doen dagelijks hun uiterste best er zo goed mogelijk uit te zien omdat het uiterlijk een van de belangrijke punten is waarop je beoordeeld wordt. Het zijn bij uitstek veel Italianen die personen en objecten vooral op het uiterlijk beoordelen. Denk aan de grote voorliefde…

Lees verder

Koffie drinken uit koffieglazen

15 mei 2019 Ed Krijgsman

De smaak van koffie wordt door veel verschillende dingen beïnvloed. Het meest ondergewaardeerde dat de smaak beïnvloed is het kopje of de speciale koffieglazen waar de koffie uit gedronken wordt. Er is niets belangrijker voor het prettig drinken van koffie dan goed servies. Of je nu drinkt uit een porseleinen kop of een papieren to go beker, de beleving en…

Lees verder

Filmpje: Filterdrager schoonmaken

23 oktober 2018 Bregje Deben

Tip van ons youtube kanaal: Filterdrager schoonmaken. Hoe maak je je filterdrager goed schoon. Voor meer hygiëneadviezen volg: SCA Barista Skills Foundation (professioneel) Thuisbarista Level 1 (thuisbarista) Voor meer filmpjes abonneer je nu: The Coffee School

Lees verder

Automatenkoffie

3 oktober 2018 Joost Leopold

Toen ik, we schrijven 1996, in de een van de grotere theaters van de randstad achter de bar stond kon ik de dag goed voor de geest halen dat we van filterkoffie (denk aan grote 20-liter ketels) overgingen op volautomaten. Yes! Ineens was het mogelijk om de gasten echte cappuccino’s voor te schotelen. De koffie bracht ons uit evenwicht. In…

Lees verder

Heet theewater

3 september 2018 Joost Leopold

De cappuccino is verreweg de meest belangrijke drank op de koffiekaart. Een ware hardloper. Niets mag deze drank in de weg zitten. Over het serveren van een onacceptabele cappuccino hoeven we niet eens na te denken. En toch is het maar al te vaak spannend of het goed gaat of niet. In een eerdere column heb ik uit de doeken…

Lees verder

(H)eerlijke koffie

9 april 2018 Bregje Deben

Als ondernemer wil je toekomstbestendig of duurzaam zijn. Maar hoe toekomstbestendig is koffie? Ik las afgelopen week een artikel uit een Brits wetenschappelijk tijdschrift waarin werd uitgelegd wat er zou gebeuren met de koffieproductie in Ethiopië als er niks gebeurt aan de klimaatsverandering en ontbossing. Hele koffiegebieden zullen veranderen in verdroogde landschappen. En die gebieden die overblijven zullen lagere kwaliteit…

Lees verder

Pour a chemex for two

4 april 2018 Bregje Deben

How to pour the Chemex in two cups at the same time Hoe schenk je de chemex zo dat je twee kopjes in één keer kan inschenken. In this film Joost demonstrates how to use you Chemex in order to poor two cups off coffee at the same time. Isn’t that efficient? Follow the SCA Brewing Course and learn how to…

Lees verder