Raketijskoffie

3 June 2020 Joost Leopold
Nu het kwik aan het stijgen is grijpen we massaal naar de frisdranken en ijsjes zijn binnen mum van tijd uitverkocht.

 

Op de social media verschijnt er bijna ieder uur een foto of recept van een ijskoffie welke zo mooi is en er zo smakelijk uitziet waardoor onze gedachte voor verkoeling inmiddels ook naar koffiedranken gaat en niet alleen naar frisdrank. De meeste ijskoffies die je kan krijgen zijn erg zoet en romig. Het zijn meer milkshakes met een koffiesmaak ergens op de achtergrond dan dat dit nog iets met koffie te maken heeft. Ik ben een purist en vind het eigenlijk jammer dat de mooie frisse smaken van de koffie zelf zo overschaduwd worden door alle toevoegingen. Dit hoeft eigenlijk niet en er is gelukkig steeds meer variatie in ijskoffies te vinden dan degene die je ook in blik in de supermarkt kan vinden.

Houd je van romig en zachte ijskoffie dan kan je deze ook heel makkelijk zelf maken: bereid een espresso uit Brazilië of Sumatra en laat deze op een bolletje vanille-ijs instromen. Koffie uit Colombia smaakt zoet als caramel en fris als rood fruit. Bereid de espresso in een hoog glas, vul de rest van het glas met melk, ijsklonten (of crushed ice) en extra caramelsaus: een ware traktatie. Puristen kunnen hun ei kwijt in de iced long black: bereid een (dubbele) espresso op een ijklontje. Deze smelt en de koffie is heerlijk fris en koud. Werkt prima met koffie uit Panama of Kenia.

De leukste ijskoffie die zelf gemaakt was dronk ik in ’t Smelnehus, bij Friso van der Meij: Hij bereide filterkoffie met Ethiopische ongewassen koffie, die van zich zelf al zo heerlijk fruitig smaakt. Friso vertelde dat hij bij gebrek aan gewone ijsklontjes de koffie koud maakte met raketjes: het ijsje smolt door de hete koffie op het ijs in te laten stromen. Dit gebeurde natuurlijk na het ijs eerst te wegen en het gewicht van dit ijs te verrekenen met het gewicht van het water en de juiste dosering van de koffie.

Het resultaat was een prachtige balans van vol fruit, suikerzoet als vruchtenhagelslag en zacht- bitter als chocolade. Wat een vondst! Zo zie je maar: als je “out of the box” durft te denken ontdek je de mooiste combinaties en voor je het weet verzin je zelf een ijskoffie die jouw zaak uniek maakt. Ik wens u een inspirerende zomer toe met veel hitte en lekkere koffie!