Inrichting van de espressobar – Laat je gasten meekijken

4 September 2019 Koffieschool

Een van de nieuwste ontwikkelingen van de laatste tijd is de “Modbar”. De letterlijke vertaling is een modulaire bar waarin alles van het espressoapparaat weggewerkt is onder de bar en alles wat nodig is voor de bereiding van de koffie op de bar is gemonteerd. Je ziet dikke en dunne kranen waar koffie stoom of heet water uit komt. Een prachtig ontwerp en zeer vernieuwend. De reden van dit ontwerp is om directer contact met de gast te hebben tijdens de bereiding van de koffie. 

Visability van de bereiding van de koffie is sowieso zeer belangrijk in een horecazaak, modbar of geen modbar. Gelukkig weten de meeste espressomachine-bouwers dat ook en ontwerpen de mooiste espressoapparaten. Het feit dat het espressoapparaat zo in het zicht staat brengt echter wel een moeilijkheid met zich mee: alles is te zien. Ook wat er fout kan gaan.

Waar gehakt wordt vallen spaanders. Dat is wel bekend. In de bereiding van de koffie gaat dit niet altijd vlekkeloos. Dan ligt er koffiegruis rond de koffiemolen, zijn doekjes slordige vodjes, is de stoompijp nog voorzien van ‘cheesekebab’ en staart de afklopbak je met open mond aan.

De positie van het espressoapparaat is belangrijk om over na te denken wanneer je een espressobar inricht. Zet je het espressoapparaat met de achterkant tegen de muur, zal alles vol in beeld zijn maar kan de barista je niet zien. Staat het espressoapparaat met de rug naar je toe, kan je de barista wel aankijken (mits deze lang genoeg is of het espressoapparaat laag genoeg) maar zie je niet wat er bereid wordt. Dit wordt natuurlijk opgevangen in het geval van de Modbar, omdat je daar én kan meekijken én de barista kan aankijken. Het kan wel wat ongemakkelijk voelen dat je de barista direct op de vingers kijkt of deze wel schoon en opgeruimd werkt.

Mijn idee is om het espressoapparaat aan de kopse kant van een bar te plaatsen. De barista kan je dan over zijn linker- of rechterschouder aankijken en wanneer de koffie bereid wordt kan de gast met een half oog meekijken zonder de barista op de vingers te kijken. De barista schermt deels met het eigen lichaam de plekken op de werkplek af die wellicht wat rommelig zijn. Zo kan iedereen zich, zonder zich opgelaten te voelen, richten op datgene wat belangrijk is: genieten van koffie!


Deze column is gepubliceerd in de Misset Horeca mei 2019. Wil jij advies over jullie inrichting, neem dan contact op.