Koffie drinken uit koffieglazen

15 May 2019 Koffieschool

De smaak van koffie wordt door veel verschillende dingen beïnvloed. Het meest ondergewaardeerde dat de smaak beïnvloed is het kopje of de speciale koffieglazen waar de koffie uit gedronken wordt. Er is niets belangrijker voor het prettig drinken van koffie dan goed servies. Of je nu drinkt uit een porseleinen kop of een papieren to go beker, de beleving en de smaak zijn totaal verschillend. Maar niet alleen het materiaal is verantwoordelijk voor andere aroma’s, ook de vorm en dikte van het kopje of glas waar je uit drinkt zijn bepalend.

Wat is dan de ideale houder voor onze warme drank? Voor espresso en cappuccino gebruiken we voornamelijk dik porselein en voor filterkoffie voornamelijk dun porselein. Maar er is meer! Als we naar wijn kijken, gebruiken we voor champagne, witte wijn en rode wijn andere glazen die verschillende aroma’s benadrukken. 

Witte wijn wordt vaak geserveerd in kleinere, smallere glazen dan rode wijn. Iedere soort wijn heeft zo zijn eigen glas dat is gemaakt om het aroma verlies te minimaliseren, maar kan ook het aroma extra benadrukken. Tijdens de Prowein, een grote wijnbeurs in Duitsland kwam ik glazen tegen die niet gemaakt zijn op wijnsoort, maar speciaal voor de aroma’s. Reden om deze op de Koffieschool te testen met koffie. Speciaal voor deze test hebben Joost en ik de Jemen filterbranding van Boot gebruikt. Bij zo’n bijzondere koffie hoort ook een bijzondere aanpak. De koffie is bereid met de V60 en geschonken in de speciale glazen van de ‘Vision’ reeks van Zieher.

Zieher heeft gekeken naar de diverse soorten aroma’s die in de dranken aanwezig zijn en hier de glazen voor ontworpen. Het ‘Fresh’ glas heeft een smallere opening en body die de fruitige tonen in de koffie benadrukken. De ‘Straight’ versie is iets breder en hoger dan het vorige glas en we ervaren meer bitters en zoete tonen in dezelfde koffie. Het laatste glas dat we proberen is de ‘Intense’. Dit brede glas lijkt op een cognacglas. De vluchtige fruitige blauwe bessen en grapefruit tonen en chocolade aroma’s zijn duidelijk minder aanwezig en de koffie wordt iets vlakker, maar het aroma van honing komt in dit glas wel meer naar voren. 

De firma Kruve komt ook met nieuwe glazen met hetzelfde idee en effect. Hiermee wonnen zij op de Coffee Expo in Bosten een award voor ‘New Best Product 2019″. De ‘Inspire’ heeft net als het ‘Fresh’ glas van Zieher een smallere vorm en een kleiner drank oppervlak waardoor de fruitige tonen worden benadrukt. Deze twee glazen zijn dan ook uitermate geschikt voor koffie met een fruitig en citrus aroma. Het ‘Excite’ glas van Kruve heeft vergelijkbaar met het ‘Straight’ glas van Zieher een rondere vorm en een groter drank oppervlak waardoor de chocolade en notige tonen meer benadrukt worden.

Heb je een bijzondere koffie bereid, serveer deze dan ook in een bijzonder glas dat de complexe aroma’s nog meer naar voren brengt. Gewoon een filterkoffie drinken wordt nooit meer hetzelfde!


Wil je zelf ook de verschillende smaken in de koffie kunnen herkennen, volg dan het SCA Sensory programma.