Koffie voor zuurpruimen

1 november 2017

Joost Leopold

U kent koffie wellicht als een bittere drank. Echter: tegenwoordig zijn er veel koffiebars waar de koffie juist heel zuur smaakt. Dit komt niet altijd doordat de koffie slecht gezet is maar doordat de koffie van nature zuur is. Hoe dit komt ga ik uitleggen.

Het is zaak om eerst een onderscheid te maken in het soort zuur: prettig of onprettig.

Zoals u ongetwijfeld weet ben ik onlangs met een groep studenten aan de Koffieschool op reis geweest naar Kenia. Kenia staat wereldwijd bekend als een van de beste koffielanden. Desalniettemin moeten veel mensen wennen aan de smaak van Keniaanse koffie: zuur. Als de koffiedrinker zoete bitters verwacht in de koffie is hij in Kenia aan het verkeerde adres.

Bij goede arabica koffie is er sprake van aciditeit wat, zoals het woord doet vermoeden, te maken heeft met zuur (acid) maar een zekere mate van préttige zuren. Wanneer je koffie naar azijn of yoghurt smaakt is er sprake van te veel zuur wat onprettig smaakt en is de aciditeit ver te zoeken.
Goede koffie smaakt fris als appels en bramen of zelfs als hazelnoot.
Er zijn vele koffies op de wereld te vinden die hoog in de aciditeit zijn, niet alleen in Kenia. Ook in veel Centraal- Amerikaanse landen zoals Panama, El Salvador en Costa Rica. Hou je meer van zoete koffies, ga dan op zoek naar Colombiaanse en Braziliaanse koffies. Kruidig en bitter vind je in Azië.
Het is erg leuk om op deze manier je eigen smaak te vinden. Bovenstaande kan je zien als richtlijn maar is voor de echte kenner wat te algemeen. Want zoom je verder in, dan kan je specifiekere smaken binnen de koffie vinden in de regio van een land, de plantage of zelfs deel van de plantage. De ene variëteit arabica smaakt anders dan de andere. Zelfs de ene verwerkingsmethode heeft een effect op de smaak ten opzichte van de andere.

Zure koffie moet je leren drinken en als je dit eenmaal gewend bent zal je merken dat er geen weg meer terug is. Maar een zoektocht naar positief zuur blijft het altijd. Zie je bij je koffiegasten alleen zure gezichten, dan weet je dat je nog wat werk hebt te verrichten. En dat rijmt!

Deze column is gepubliceerd in de Misset Horeca